Auteurs

Eli Asser

Elias (Eli) Asser, geboren in Amsterdam op 22 december 1922, is een Nederlands scenarioschrijver en tekstdichter.

Asser werd geboren als de jongste zoon van Isaäc Asser (1883-1942), een standwerker die op de markt scheermesjes verkocht en diens tweede echtgenote Johanna van West (1892-1942). Vader Asser had uit zijn eerste huwelijk met Esther Kreveld (1892-1943) een zoon (een tweede zoon was al na een paar weken gestorven). Na Eli's geboorte werd nog een dochter geboren. Assers vader, zijn moeder, de eerste vrouw van zijn vader en zijn broer en zus kwamen om in de vernietigingskampen.

In de Tweede Wereldoorlog werkte hij o.a. bij de Joodsche Raad en als leerling-verpleger in de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Begin 1943, op de avond vóór alle patiënten door de bezetter werden weggevoerd, dook Asser samen met zijn vriendin onder. Later zou hij zijn ervaringen verwerken in het toneelstuk Aan de vooravond. Asser zat vervolgens een tijd ondergedoken bij een boer in Friesland.

Na de bevrijding werd hij journalist. Hij werkte voor het Haagsch Dagblad en het weekblad Vrij Nederland. Zijn doorbraak als tekstschrijver kwam in 1953 bij de VARA, waarvoor hij de komische radiostrip Mimosa (later Mimoza, MInisterie van MOelijke ZAken, genoemd) schreef. Dit programma, met in de hoofdrollen Ko van Dijk, Johan Kaart en Conny Stuart en de special effects van het geluidenwonder Jan Oradi, was bijzonder populair.

Later schreef Asser reclameteksten. Daarnaast maakte hij onder andere komedies voor de KRO en de AVRO. Nationale roem verwierf hij met de komedieseries die in de jaren 1969-1972 werden uitgezonden door de KRO: 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker.

Hij schreef ook de liedteksten voor deze twee series, zoals Het zal je kind maar wezen, op muziek gezet door Harry Bannink en vertolkt door Adèle Bloemendaal. Met haar en Leen Jongewaard werkte hij ook aan theatershows. In 1979 maakte hij een musical-versie van het klassieke toneelstuk Potasch & Perlemoer.

De verzameling liedteksten van Asser is gebundeld onder de titel: Het zal je kind maar wezen; verzamelde liedteksten. In 2004 publiceerde hij het boek Alles is meegenomen, dat grotendeels bestaat uit brieven die hij en zijn vrouw Eefje (Eva Croiset, 1923-2002) elkaar schreven vanaf hun onderduikadressen tijdens de oorlog.

Asser was in 2008 te zien in een aflevering van de dramaserie Keyzer & De Boer Advocaten als de joodse heer Simon.

Eli Asser is de vader van Hella Asser (de vrouw van cabaretier Freek de Jonge). Hij is voorts de zwager van paragnost Gerard Croiset en acteur Max Croiset en is via zijn echtgenote de oom van acteurs Hans en Jules Croiset.

Er zijn geen luisterboeken van deze auteur.