Auteurs
A.C. Baantjer

A.C. Baantjer

Albert Cornelis Baantjer, vaak Appie Baantjer, A.C. Baantjer of simpelweg Baantjer genoemd. Geboren in Urk op 16 september 1923. Overleden in Alkmaar op 29 augustus 2010. Hij was een Nederlands schrijver van detectiveromans en oud-politieman.

Baantjer werd geboren uit een gezin van 11 kinderen. Al op zijn negende ging hij werken in een handel in vetten en spijsolieën. In 1945 meldde hij zich bij het hoofdbureau van de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. In 1948 gaat hij werken bij Vijf maal Acht, de Radio-, Auto- en Motordienst te Amsterdam. Over dat bedrijf schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwt hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begint hij met zijn opleiding als rechercheur, totdat hij terecht kwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam in 1955. Hij werkte daar 38 jaar. In 1959 schrijft hij zijn eerste boek, 5x8. Dit boek flopt genadeloos. Toen hij in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool, won hij een prijs.

In de jaren erna schrijft hij nog een paar boeken, totdat hij in 1964 het personage De Cock verzint. Dit personage is gebaseerd op twee collega's van hem. In 1963 schreef hij zijn eerste boek over De Cock: De Cock en een strop voor Bobby. In totaal zijn er circa 70 boeken verschenen. Van deze boeken zijn er al ruim 7 miljoen verkocht en de televisieserie Baantjer werd op figuren uit de boeken gebaseerd. Hoewel Baantjer vaak aangaf te zullen stoppen met schreven bleef hij daarmee nog lang doorgaan.

Baantjer woonde in Medemblik. Zijn vrouw Marretje Baantjer-van der Vaart overleed op 16 april 2007 op 78-jarige leeftijd.

Op 29 mei 2008 opende Peter Römer in Amsterdam het Appie Baantjer Museum dat in de kelder van café Heffer in de Warmoesstraat is gevestigd. Deze locatie bevindt zich niet ver van het voormalig politiebureau waar Baantjer werkte. In het museum kunnen bezoekers o.a. foto's van de schrijver, manuscripten en eerste drukken van Baantjerboeken bewonderen. In september 2008 werd zijn biografie, geschreven door Geertje Bos, gepresenteerd in het Spoorwegmuseum te Utrecht.

Hoewel Baantjer aangaf met de De Cock-serie te stoppen en het laatste boek daarvan in oktober 2008 te zullen presenteren, maakte hij tijdens een interview door Theodor Holman in een uitzending van Het Gesprek bekend samen met Simon de Waal (o.a. schrijver van de Baantjertelevisieserie, en zelf ook rechercheur bij de Amsterdamse politie) een boek te zullen schrijven. Dit boek, Een rus in de Jordaan, verscheen in 2009. Het werd een groot succes en kwam op nummer 68 van de 100 bestverkochte boeken van 2009. In april 2010 kwam het tweede boek van het duo Baantjer en de Waal uit, getiteld Een lijk in de kast. Eind 2010 zou het nieuwe, derde boek van hun beider hand verschijnen, getiteld Een dief in de nacht.

In 2008 werd bij Baantjer hartfalen geconstateerd. Begin augustus 2010 bleek hij bovendien de meest agressieve vorm van slokdarmkanker te hebben. Baantjer overleed enkele weken later, kort voor zijn 87e verjaardag. Zijn laatste boek, dat hij met Simon de Waal heeft geschreven, is in oktober 2010 verschenen.

Meer luisterboeken van A.C. Baantjer

Weergave: Lijst / Rooster
Sorteer op:
Aantal weergegeven:
Luisterboek de cock en de dode meesters, A.C. Baantjer
Een jonge officier van justitie, belast met een onderzoek naar de maffia, wordt al vijf dagen ver..
8,86€ Excl. BTW: 8,36€
Luisterboek de cock en een dodelijke dreiging, A.C. Baantjer
Tussen Sinterklaas en Kerst loopt De Cock meestal tegen de moeilijkste moordzaken op. Cynisch vra..
13,32€ Excl. BTW: 12,56€