Auteurs
Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen. Geboren in Odense op 2 april 1805. Overleden in Kopenhagen op 4 augustus 1875. Hij was een bekende Deense schrijver en dichter, meest bekend van zijn sprookjes. Hoewel men in het Nederlandse taalgebied zijn volledige naam gebruikt, staat hij in eigen land vooral bekend als H.C. Andersen.

Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleed toen Hans Christian 11 jaar oud was. Toen hij klein was, speelde hij graag met zijn poppenkast. Hij wilde acteur worden, maar werd niet aangenomen bij de Koninklijke Theaterschool (1819). Zijn opleiding kreeg hij aan een school voor armen, totdat hij op 17-jarige leeftijd via vrienden een beurs kreeg voor een goede school. Op deze laatste school werd hij echter veel gepest door leraren en leerlingen. Andersen stond bekend als een onhebbelijk, egoïstisch persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom wordt gezegd dat Het lelijke jonge eendje een autobiografisch sprookje is; hierin wordt een lelijk eendje een mooie zwaan, zo ook in het echte leven bij Andersen: de 'zwakkeling' wordt een beroemde schrijver.

Zijn debuut was in 1827 met het gedicht Det døende Bam (Het stervende kind) dat hem zeer onder de aandacht bracht. In 1835 werd de roman Improvisatoren (De improvisator) uitgebracht na een studiereis door Europa. Deze roman was zowel een pittoreske beschrijving van Italië als een autobiografie. In 1835 werd ook zijn eerste verzameling Eventyr, fortalt for Børn (Sprookjes, aan kinderen verteld) uitgegeven. Dit waren veelal traditionele sprookjes die hij opnieuw onder woorden had gebracht. De vorm was een zeer verfijnde - vaak met een dubbele bodem - die voor kinderen te begrijpen was, terwijl de bundel op volwassenen geënt was. Zijn latere sprookjesbundels, vol eigen sprookjes met een grote spanwijdte, raakten verder en verder van de kinderliteratuur. Ze vallen in meerdere categorieën uiteen, vanaf de poëtisch en filosofische mythe tot aan realistischer korte verhalen. Gemeenschappelijk is echter het humoristische inzicht van Andersen. Andersen schreef meerder autobiografieën, maar het in 1855 gepubliceerde Mit Livs Eventyr (Het sprookje van mijn leven) is de belangrijkste.

In Odense is het Hans Christian Andersenmuseum te vinden, waarin zijn leven is te volgen. Het huis waarin hij opgroeide is daar ook te bezichtigen.

Er zijn geen luisterboeken van deze auteur.