Auteurs
Chris van Abkoude

Chris van Abkoude

Christaan Frederik van Abkoude (later: Charles Winters). Geboren: Rotterdam, 6 november 1880. Overleden: Portland, Oregon, 2 januari 1960.

Nederlands schrijver met ca. 40 boeken op zijn naam, waarvan de bekendste Kruimeltje en de boeken van de Pietje Bell-reeks zijn. Daarnaast schreef hij graag liedjes en kon hij goed piano spelen.

Chris van Abkoude groeide op in de Jonker Fransstraat 128 in de Rotterdamse wijk Crooswijk waar zijn vader een kapperszaak had. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte en hij werd voornamelijk verzorgd door zijn zus Ida Margaretha. Hij bracht in zijn jeugdjaren veel tijd door op straat, waarbij hij zich vermaakte met allerlei kattenkwaad. Enkele van zijn avonturen heeft hij verwerkt in zijn boeken. Na de middelbare school ging hij, naar wat toen de Normaalschool (Kweekschool) heette en behaalde hier zijn onderwijsakte.

Van 1901 tot ca. 1909 was hij leerkracht op een Volksschool in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Daarnaast ging hij zich ook met journalistiek bezighouden en hielp hij vrienden met het oprichten van een krant. Hij schreef artikelen en een brochure t.b.v. de arme kinderen in Rotterdam. In 1903 trouwde hij met de Rotterdamse Johanna van Wijk en kreeg 3 zoons. In het boek De zonen van Pietje Bell zijn veel belevenissen van deze jongens verwerkt.

Nadat hij twee boeken voor volwassenen had geschreven, die vrij snel uit de handel verdwenen, verschenen in 1907 zijn eerste twee kinderboeken. Daarnaast organiseerde hij ook kinderfeesten met poppenkastvoorstellingen. Journalist J. Pekop de Haas, die enkele keren verslag deed van deze feesten in het Rotterdamsch Nieuwsblad, hielp hem bij de uitvoering en organisatie. Zij bouwden samen een poppenkast en gingen hiermee in de zomervakantie van 1909 op reis. Hun optredens bleken een succes en werden gepubliceerd in het Rotterdamsch Nieuwsblad en het boek Met de poppenkast op reis. Chris van Abkoude had de smaak te pakken gekregen van dit vrije bestaan en besloot het onderwijs vaarwel te zeggen. Hij ging zijn brood verdienen als schrijver, journalist en artiest. In 1913 verhuisde hij met zijn gezin naar Baarn en begin 1914 verscheen het boek Pietje Bell.

In augustus 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en Chris van Abkoude ging in militaire dienst. Hij werd korporaal bij de landmacht. Nadat hij in 1916 werd ontslagen uit militaire dienst, emigreerde hij naar Amerika. Hij veranderde zijn naam in Charles Winters en ging aan de slag als kinderentertainer en pianist bij 'stomme films' in een bioscoop. Hij vond woonruimte voor zijn gezin in het stadje Hoboken, New Jersey en in juli 1917 kwam zijn gezin over naar Amerika. Daar werden zijn 2 jongste kinderen geboren, Fred en Mary. Hij werd aangesteld als 'Children's Director' bij The Heckscher Foundation for Children en had zijn eigen show Holland Dutch Show. Op aandringen van zijn uitgever schreef Chris van Abkoude ook een nieuwe Pietje Bell. Dit boek verscheen in 1920. Begin 1922 probeerde hij zijn reeks verhalen over Pietje Bell af te sluiten met het boek De zonen van Pietje Bell. In 1923 verscheen het verhaal van Kruimeltje. Van 1930 tot 1936 verschenen er nog meer boeken van zijn hand. O.a. een science-fiction verhaal en nog meer delen over Pietje Bell.

In het begin van de jaren 30 ontstond een steeds grotere werkloosheid in Amerika en ook Van Abkoude had daar onder te lijden. Omdat de huur van zijn appartement te hoog was, moest hij noodgedwongen verhuizen naar een zomerhuisje in Danbury in Connecticut. Het schrijven ging hem steeds moeilijker af; er was geen ruimte en in de wintermaanden was het er erg koud. Ook woonde hij nu al geruime tijd in Amerika en werd het moeilijker om voeling te houden met het Nederlandse leven.

Begin 1951 werd Chris van Abkoude getroffen door een beroerte en in 1955 gaat hij naar Portland in Oregon. Daar overleed hij op 2 januari 1960, op 79-jarige leeftijd, in een verzorgingstehuis.

Meer luisterboeken van Chris van Abkoude

Weergave: Lijst / Rooster
Sorteer op:
Aantal weergegeven:
Luisterboek Pietje Bell, Chris van Abkoude
Pietje Bell is de zoon van schoenmaker Bell uit Rotterdam. Dankzij zijn kwajongensstreken komt hi..
12,50€ Excl. BTW: 11,79€